Op welke temperatuur kun je het beste eten in de koelkast bewaren? De juiste koelkasttemperatuur ligt tussen de 3 en 4 °C.
Juiste temperatuur koelkast: bederf
Bacteriën en schimmels houden van warmte omdat ze zich dan sneller vermenigvuldigen. Zie daar het principe van de koelkast: verlaag de temperatuur van de koelkast en voedingsmiddelen bederven minder snel.
Wat precies de invloed is van een lagere koelkasttemperatuur, dat verschilt per bacterie.
Salmonella
Neem de darmbacterie salmonella, die aanwezig kan zijn op kip, varkensvlees of eieren. Deze bacterie groeit het snelst bij een temperatuur van 37 °C. Maar bij lagere temperaturen vertraagt de groei.
Bij een juiste koelkasttemperatuur, tussen de 3 en 4 °C, gaan salmonellabacteriën niet dood (dat doen ze pas bij verhitting) maar vermenigvuldigen ze zich ook niet meer.
Listeria
Een bacterie die zich aanmerkelijk beter op zijn gemak voelt in de koelkast is de listeriabacterie. De darmbacterie - die bij zwangere vrouwen kan leiden tot een miskraam of doodgeboren kind - kan juist op vochtige, koude plekken zoals de koelkast goed overleven en uitgroeien. Maar bij heel lage temperaturen wordt ook deze bacterie aanzienlijk minder levenslustig.
Bij 4 °C vermenigvuldigt listeria zich half zo snel als bij 7 °C. Vandaar het advies om de koelkast op een temperatuur tussen de 3 en 4 °C in te stellen.
Temperatuurverdeling
In een gewone koelkast wordt de koude lucht niet door de koelkast gecirculeerd. Daarom is de temperatuur niet overal gelijk. Waar het precies het warmst en het koudst is, hangt af van hoe de koelkast is ingedeeld: waar zit de vriezer, waar de motor, enzovoorts. In het meest gangbare model koelvrieskast, het zogeheten upside-downmodel met de vriezer onder en het koeldeel boven, is de temperatuurverdeling zoals op het plaatje rechts staat.